سفر به طبیعت و زیبایی های سبز آن همیشه آثار مثبتی بر روحیه و زندگی انسان گذاشته و هر فرد بی شک با دیدن این زیبایی های طبیعی، سرشار از انرژی می شود. همه روزه بویژه در روزهای بهاری سال، سفر های بسیاری به شهرها و منطقه هایی از کشور که از طبیعت بهتری برخوردار هستند انجام می شود و این منطقه ها به یکی از اصلی ترین مقاصد گردشگری کشور بدل می شوند.
استان گیلان و شهر رشت یکی از این شهر ها و منطقه ها بوده که بدلیل برخورداری از آب و هوای مطبوع و معتدل، طبیعت بکر و دست نخورده و همچنین جاذبه های تاریخی فراوان بی تردید یکی از بهترین انتخاب ها برای سفر در فصل بهار بوده و می توان با سفر به این منطقه خاطرات دل انگیزی از مسافرت بهاری خود خلق کرد.
خانه میرزا کوچک خان جنگلی:
در سفر به شهر رشت، بی شک اولین انتخاب شما برای بازدید از یکی جاذبه های تاریخی این شهر می تواند خانه میرزا کوچک خان جنگلی، مبارز بنام گیلانی باشد. این خانه مدت ۸۵ سال خالی از سکنه بوده و به صورت مخروبه ای بدل شده بود که در سال ۱۳۸۲ با استناد به تصاویر و عکس های بدست آمده، توسط کمک های مردمی به شکل اولیه بازسازی شده و همه روزه از ساعت ۸ صبح الی ۱۳ میزبان گردشگران و علاقه مندان به این شخصیت تاثیر گذار تاریخ ایران است.
خانه ابریشمی رشت
در محله صیقلان رشت، خانه ای از دوران قاجار به یادگار مانده که به دلیل اینکه مالک آن حاجی میرزا ابریشمی بود، بانام خانه ابریشمی شناخته می شود. این خانه از دو تالار بانام های چینی خانه و تالار آینه تشکیل شده و هر یک از تالار ها با آئینه کاری های زیبا تزئینات شده اند و تصویری منحصر به فرد را خلق کرده اند.
عمارت کلاه فرنگی
سبک خاصی از معماری، با سازه سبک و گاه تریینی است که معمولا در وسط باغ ها وتفرجگاه ها،بعنوان سرپناه،ساخته می شوند. فرهنگ دهخدا در این باره چنین می گوید: کلاه فرنگی؛ عمارتی است در میان عرصه، باگنبدی مخروط مانند و اتاقکی مسقف که دروسط باغ ها و کاخ ها،ساخته شده و برای استراحت ازآنها بهره گرفته می شود. عمارت کلاه فرنگی در بسیاری از استان های کشور نظیر استان قزوین( کلاه فرنگی شاه طهماسب)، استان خراسان جنوبی( کلاه فرنگی بیرجند)، استان فارس( کلاه فرنگی سورمق)، وکلاه فرنگی وکیل شیراز، استان مرکزی( کلاه فرنگی اراک)، استان گیلان- رشت ساخته شده است. اما سخنی چند در مورد عمارت کلاه فرنگی رشت: این بنا در سال 1375 توسط سازمان میراث فرهنگی وگردشگری با شماره 1764 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. دارای چهار طبقه است که از بیرون،سه طبقه به نظر می آید. طبقات اول و دوم،هرکدام دارای دو اتاق است که توسط پنجره هایی نورگیری و تهویه می شوند. بلند ترین اتاق این عمارت،هشت گوش است و از هرسو پنجره هایی دارد که به باغ محتشم باز می شوند. مصالح به کار رفته در آناز جنس چوب و گچ و بام آن به صورت خرپشته ای می باشد و پوشش سقف آن از جنس سفال است. دورتادور طبقه اول بصورت ایوان و در طبقه دوم به صورت بالکنی چوبی است که 68 ستون،بالکن بام ساختمان را مهار کرده اند. دامنه ساختمان از سر شیر های چوبی ساخته شده است. این بنا در زمان قاجاریه ساخته شده و در قدیم،محل سکونت حکام و فرمانداران شهر بود که با توجه به تغییر شرابط اجتماعی جامعه، مورد بهره برداری گوناگون از جمله خانه شطرنج،رستوران، پارک شهر و بعدها به طور کامل در اختیار اداره میراث فرهنگی قرار داده شد.
بقعه دانای علی رشت
دانای علی به علت داشتن کرامات و طی الارض، مریدانی داشت و از هر پیرمرد رشتی اگر درباره دانای علی سؤال شود، با شور و شعف داستان نجات یک حاجی رشتی که در مکه گرفتار راهزنان و سارقان شده بود و تمام پول و مال خود را از دست داده بود و سرانجام توسط دانای علی به سلامت به زادگاهش برگشته بود و از نماز خواندن او در مکه معظمه و رشت در یک روز برایت تعریف میکند.
چشمه آب شور لاکان
در شرق روستای آقادانا پیر و در مسیر رشت به لاکان، جنگل انبوه و زیبایی وجود دارد که در دل خود چشمه آب شور لاکان را جای داده است. این چشمه پس از خارج شدن از دل زمین به حوضچه ای باتلاقی می ریزد که دیواره های آن با رسوبات آهکی پوشیده شده است.
آب این چشمه به دلیل دارا بودن نمک فراوان شور بوده و به همین نام هم شناخته می شود. مردم محلی آب این چشمه را مقدس دانسته و در فصل گرم سال به منظور درمان بیماری های پوستی در آن حمام می کنند.
پل خشتی لوشان
در ۹۳ کیلومتری از شهر رشت و در جنوبی ترین بخش استان گیلان، شهری با نام لوشان قرار دارد که رودی بنام رودخانه شاهرود، یکی از انشعابات سپید رود از وسط آن می گذرد. بر روی این رودخانه پل قدیمی وجود دارد که ۱۰۰ متر طول داشته و ۷ پایه خشتی عرش هفت متری آن را نگهداشته است. در دو طرف مسیر عبور عابر این پل، جان پناه وجود دارد و همچنین کف پل با قلوه سنگ فرش شده است.
آرامگاه میرزا کوچک خان
در زمان سفر به شهر رشت، پس از بازدید از خانه میرزا کوچک خان جگلی، بهتری است سری به مزار این مبارز قهرمان که در سلیماندراب استان گیلان و در جنوب شهر رشت قرار دارد، هم بزنید.
بازار روز رشت
بازار رشت یا همان بازار بزرگ شهر رشت با مساحتی بالغ بر ۲۴ هکتار در بافت قدیمی و مرکزی این شهر قرار دارد و مرکز کلیه فعالیت های بازرگانی استان گیلان به حساب می آید. معماری کاروانسراها و طاقی های موجود در بازار رشت یکی از جاذبه های مهم گردشگری این بازار است. این کاروانسراها در دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی به عنوان کانون های بازرگانی رشت ساخته شدند.
در گوشه کنار بازار رشت می توان جلوه های گوناگونی از زیبایی های فرهنگ فولکلور استان گیلان را یافت که به نوبه خود بسیار زیبا و جذاب است؛ از این رو بازار رشت زیبا، دوست داشتنی و نوستالژیک بوده به خصوص برای خود رشتی ها، بعد از گذشت سالها بازار سنتی رشت و اهالی آن که به اصطلاح بازار مج خوانده می شود، همچنان با همان شاخصه های گذشته به کار و کسب می پردازند و در یک کلام از هر نظر بازار رشت همان بازار سال های دور بوده و مدرنیسم چندان روی سنت های آن تاثیر نگذاشته است.
دریاچه سقالکسار
در اطراف مزار آقا سید شریف در نزدیکی شهرستان شفت، دریاچههای متعددی وجود دارد که دارای طبیعت بسیار زیبایی هستند. یکی از بزرگترین این دریاچه ها سد خاکی سقالکسار بوده که در نزدیک چماچاه و روستای سقالکسار واقع شده و در تمامی فصول مسافران را به سمت خود جذب میکند. آب دریاچه از ریزش های جوی و چشمه ساران منطقه تامین میگردد. ارتفاع دریاچه از سطح دریا ۶۴ متر، طول دریاچه در حدود ۶۰۰ متر و عرض آن ۵۰۰ متر است.
واژه سقالکسار بهمعنای محل آب خوردن پرندگان است و در گذشته پرندگانی مانند لک و سار به این روستا میآمدند و از چشمهی موجود در آن آب میخوردند به همین خاطر این روستا سقالکسار نامیده شده است.
منطقه ساحلی حاجی بکنده
یکی از ساحل های نزدیک به شهر رشت، ساحل حاجی بکنده است که بی شک می توان آن را در دسته ساحل های بکر، زیبا و پاکیزه دسته بندی کرد. این ساحل در میان راه رشت به بندر انزلی واقع شده و به آب های دریا خزر منتهی می شود.
شما با حضور در این ساحل به راحتی می توانید، چندین لذت و جاذبه را مانند طبیعت دریا، ساحل شنی، امکان انجام ورزش های ساحلی و شنا، صید ماهی، تماشای صید گروهی یا به گویش محلی پره صیادی و زمستانی، خرید ماهی تازه از صیادان و ده ها جاذبه دیگر را در کنار هم تجربه کنید.
تالاب بندر انزلی
تالاب بینالمللی و یا همان مرداب انزلی در حدود ۴۰ کیلومتری شمال رشت و در جنوب غربی شهرستان بندر انزلی و دریای خزر قرار دارد. این تالاب محل تخم ریزی آبزیان و پناهگاه و مامن پرندگان بومی و مهاجر بوده و در داخل آن جزایر زیبایی وجود دارد. وسعت این تالاب در فصول زمستان و بهار به علت افزایش بارندگی به حدود ۱۲۰ کیلومتر مربع می رسد و در تابستان و پاییز به حدود ۸۰ کیلومتر تقلیل می باید.
مرداب انزلی از جالب ترین و بزرگترین زیستگاه های طبیعی جانواران ایران محسوب می شود و در مجموع با توجه به زیبایی های چشمگیر خود می تواند به عنوان اکوسیستم آبی – طبیعی، گردشگران زیادی را به خود جلب کند.
مرداب عینک
استخر عینک یا مرداب عینک رشت یک آبگیر طبیعی بوده که در دل شهر رشت در بخش غربی در مسیر جاده رشت به فومن و در بلوار شهید افتخاری واقع گردیده است. تالاب عینک به طول ۲۶۳۰ متر و عرض متوسط ۱۲۰ متر که قدمت محله های شلوغ اطراف آن به نیم قرن می رسد.
این استخر از میدان شهدای گمنام تا فلکه یخ سازی امتداد دارد و روبروی آن در ضلع شرقی جاده جنگلی وجود داشته که داخل آن یخجال طبیعی قدیمی شهر باران واقع شده و در داخل آن چشمه ای به نام آب چشمه چمارسرا که آب نوشیدنی دارد و مردم از آن استفاده می کنند، وجود دارد.
موزه میراث روستایی
هنگامی که به استان گیلان و شهر رشت سفر می کنید، در کیلومتر ۱۸ آزادراه رشت به قزوین، نرسیده به پلیس راه جاده سراوان-رشت، با تابلویی چوبی مواجه میشوید که بر روی آن نوشته شده ” موزه میراث روستایی گیلان “.
این موزه، تصویر ملموسی از زندگی سنتی را به نمایش گذاشته که در آن می توان، معماری، آداب و رسوم، صنایع دستی و هنرهای بومی را از نزدیک مشاهده و زندگی روستایی را تجربه کرد؛ این موزه فضایی را فراهم میکند تا مردمان این سرزمین، با گذشته نزدیک پدران و مادران خود هر چه بیشتر و بهتر آشنا شوند.
موزه میراث روستایی گیلان، تنها تجربه ملی در زمینه صیانت از فرهنگ و معماری روستایی با مفهوم موزه فضای باز در ایران است. این موزه که در نوع خود، در خاور میانه و آسیای مرکزی منحصر بفرد بوده، با هدف پاسداشت و حفظ میراث مادی و معنوی مردم سرزمین گیلان طراحی شده است.
بی تردید در شهر رشت و طبیعت سر سبز آن جاذبه های گردشگری بسیاری وجود دارد که باید بطور حتم به این شهر سفر کرده و آنها را از نزدیک لمس کرد.